Să fii o doamnă sau o domnișoară în România poate fi, uneori, o adevărată aventură, motiv pentru care ar fi o idee foarte bună să fii la curent cu cele mai eficiente tehnici de autoapărare pentru femei, în special dacă obișnuiești să te mai afli uneori și seara înafara casei.

Într-o țară în care peste 50 de femei sunt agresate în fiecare zi iar la fiecare 4 ore are loc câte un nou viol, abilitatea de a te proteja devine o necesitate. Însă acest lucru este mult mai ușor de zis decât de făcut, în special dacă atacatorul tău are un metru și 50 de kilograme peste tine.

Când agresorul este mult mai puternic și mai masiv decât tine, îți va fi extrem de greu să scapi de el și aproape imposibil să îl supui, în special dacă nu ai niciun fel de mijloc de apărare, cum ar fi un taser sau spary paralizant. Iar metodele de apărare învățate la cursurile de karate nu vor funcționa dacă nu ai ani de experiență în spate. Deci ce îți rămâne de făcut?

Păi să o luăm cu începutul. În primul rând, trebuie să îți scoți din start din cap ideea de luptă dreaptă. Dacă ești singură, fără mijloace de apărare și te găsești într-o situație periculoasă trebuie să fii pregătită să lupți murdar. Onoarea nu are ce căuta într-o luptă în care te zbați pentru siguranța ta, iar agresorul tău cu siguranță nu este o persoană onorabilă, așa că de ce să te porți cu mănuși cu el?

Nu uita, scopul tău nu este să ieși câștigătoare din această luptă, ci să te întorci acasă în siguranță. Tocmai de aceea, majoritatea tehnicilor de autoapărare pe care le vom prezenta mai jos sunt menite să îți câștige timpul de care ai nevoie pentru a putea scăpa de agresorul tău, nu pentru a-l neutraliza complet. Iată selecția noastră de tehnici de autoapărare pentru femei, de care te poți folosi pentru a scăpa de un agresor neașteptat:

5. Lovitura în testicule

Lovitura în testicule este, probabil, una din cele mai simple și mai eficiente metode de a-l trage pe dreapta pe nefericitul tău atacator. O poți executa cu laba piciorului, genunchiul sau chiar cu pumnul, dacă agresorul tău este foarte aproape de tine sau te acostează din spate. E foarte important însă să fii atentă și să îți alegi cu grijă momentul când aplici această lovitură, pentru că dacă încerci și ratezi, atacatorul tău va deveni vigilent și s-ar putea să nu mai ai a doua șansă.

tehnici de autoaparare pentru femei - lovitura in testicule

4. Lovitura directă în gât

Gâtul e o zonă vulnerabilă a corpului, iar o directă aplicată cu putere asupra unui agresor îl va lăsa rapid pe acesta fără aer și în dureri destul de mari, suficient timp cât să poți fugi rapid. Folosește-ți pumnul dacă atactorul tău este la o distanță medie de tine sau cotul, atunci când se află în apropiere.

respingerea agresorului printr-o lovitura cu pumnul in gat

3. Lovitura cu capul în gură sau bărbie

Această lovitură este mai greu de executat, fiind destul de dificil să nimerești atacatorul tău dacă se află la o distanță de mai mult de 20-30 cm de tine. Cu toate acestea, e una din cele mai eficiente tehnici prin care poți scăpa atunci când ești acostată din spate sau ai mâinile imobilizate. Dacă te găsești într-o astfel de situație, lovește agresorul cât poți de tare cu capul în spate pentru a-l ameți și a-l surprinde. Cu cât lovitura este mai puternică, cu atât mai mari sunt șansele ca acesta să-ți dea drumul în mod involuntar. Dacă agresorul este mai înalt ca tine, încearcă să sari puternic în sus, înclinând ușor capul în spate, pentru a-l nimeri în bărbie.

lovitura cu capul in gura sau in barbie

2. Înfundarea ochilor în orbite

În situația gravă în care ajungi să fii imobilizată de către un agresor, poate fi dificil să îi aplici o lovitură suficient de puternică încât să îl determini pe acesta să te elibereze. În acest caz, o soluție poate fi să îi înfunzi ochii în orbite, folosind degetele opozabile și apăsând puternic. În cazul în care nu ai ambele mâini libere, poți opta pentru o lovitură puternică cu degetul arătător și mijlociu. E important să încerci să lovești agresorul în ambii ochi, astfel încât să îi limitezi acestuia vederea suficient timp cât să poți scăpa.

infundarea ochilor in orbite cu ajutorul degetelor

1. Lovitura în nas

Nasul este o zonă foarte vulnerabilă a feței, așa că o lovitură bine aplicată cu podul palmei de jos în sus poate destabiliza rapid chiar și un atacator puternic. Parte bună la această lovitură este că poate fi aplicată și cu piciorul, dacă ajungi să fii pusă la pământ de agresorul tău, iar o astfel de lovitură cu siguranță îl va lua prin surprindere și îl va ameți suficient timp ca să te poți îndepărta.

lovitura cu podul palmei in nas