de ce ai nevoie de prieteni și cum să îi câștigi

Odată ce devenim adulți, suntem atât de preocupați de responsabilități încât neglijăm un aspect foarte important din viața noastră: prieteniile. Cum avem mai puțin timp liber și oportunități mai rare de a ne face prieteni, ajungem să menținem legătura doar cu câteva persoane. Însă prieteniile sunt un element care contribuie mult la fericirea noastră.

Pe lângă companie, atenție și susținere, prietenia oferă multe alte avantaje, mai puțin evidente. Desigur, prietenii te înveselesc când ești tristă și îți ascultă toate problemele fără a te judeca, însă prietenii îți pot oferi mai mult de atât. Două dintre cele mai mari avantaje sunt: întărirea imunității și menținerea sănătății mintale. Conform The New York Times, în urma unui studiu realizat de Harvard s-a constatat că prieteniile ne ajută creierul să se mențină tânăr și sănătos.

De asemenea, prietenii ne dezvoltă abilitățile sociale, scoțându-ne constant din zona noastră de confort, invitându-ne la petreceri sau făcându-ne cunoștință cu o nouă persoană. În plus, prietenii apropiați vor fi întotdeauna sinceri, spunându-ți adevărul când ai nevoie de el. Fie că este vorba de un outfit sau de noul tău iubit, un prieten adevărat mereu îți va spune ce crede.

Chiar dacă avantajele prietenilor sunt nenumărate, uneori ne găsim în ipostaza de a trece timp fără să ne întâlnim cu ei. Mai ales ca adulți, legarea unor noi prietenii poate părea dificilă. Impedimentele pot fi numeroase: poate nu cunoști pe nimeni care să te intereseze sau nu știi cum să faci primul pas. Atât timp cât devii disponibilă și ești dispusă să interacționezi cu oameni noi, aceste piedici vor dispărea. Iată cum îți poți face prieteni la orice vârstă:

Renunță la frici și prejudecăți

Totul începe prin a-ți schimba mentalitatea față de întâlnirea unor noi oameni. De cele mai multe ori suntem atât de preocupate de a face o impresie bună, încât preferăm să ratăm o oportunitate decât să ne simțim vulnerabile. Atunci când facem cunoștință cu o persoană nouă, trebuie să realizăm că aceasta au probabil aceleași gânduri și frici ca și tine. Nimeni nu are suficient timp și interes să îți analizeze fiecare detaliu și cu toții vrem să facem o impresie cât mai bună.

De asemenea, pe lângă renunțarea la frica de a cunoaște oameni noi și de a face primul pas, trebuie să abandonezi prejudecățile. Nu trebuie să fii de acord cu toate opiniile unui prieten și să împărtășești toate interesele cu acesta. Chiar este benefic să aveți lucruri care să vă diferențieze și prin intermediul cărora vă puteți expune reciproc la opinii și experiențe noi.

Începe cu persoanele cunoscute

Înainte de a te aventura în marele necunoscut, începe cu oamenii pe care deja îi cunoști. Poate fi vorba de colega de la serviciu, o vecină sau de o veche cunoștință. Toate avem câteva cunoștințe cu care discutăm, însă cu care nu petrecem timp de calitate. E bine să știi că acestea sunt genul de persoane ideale cu care poți începe o prietenie. De asemenea, apelează la prietenii existenți pentru a cunoaște amicii acestora. Astfel, poți face cunoștință cu niște persoane interesante, însă într-un mod care nu te scoate din zona de confort.

Participă la evenimente unde poți cunoaște oameni noi

Dacă ești pregătită să cunoști oameni noi, cea mai bună modalitate este să te implici în timpul liber în activități prin intermediul cărora poți socializa. Personal Excellence recomandă următoarele:

  • înscrierea într-un grup;
  • voluntariatul;
  • înscrierea la un curs sau workshop;
  • mersul la petreceri.

Astfel, vei avea o activitate prin intermediul căreia vei cunoaște oameni cu care ai deja un lucru în comun. Te poți înscrie într-un grup de lectură, la un curs de yoga, gătit sau pictură; poți să faci voluntariat pentru un scop care să te pasioneze sau să accepți invitațiile cunoștințelor la diferite evenimente.

Fă primul pas

Chiar dacă este dificil, este important să iei inițiativa atunci când cunoști oameni noi. Nu trebuie să aplici o tehnică complicată, ci doar să interacționezi cu persoana respectivă. Pentru prima replică, folosește un element comun din mediul înconjurător. Asigură-te că faci contact vizual și că zâmbești pentru a face persoana recent cunoscută să se simtă confortabil. După ce ai început o conversație, fă cunoștință.

Dacă conversația devine seacă, folosește tehnica FORD ca să identifici noi subiecte de discuție. Aceasta este un acronim pentru Family, Occupation, Recreation, Dreams (familie, serviciu, recreație și vise). Folosind această tehnică, nu ar trebui să rămâi fără subiecte de discutat.

Ține legătura

Să cunoști o persoană nouă nu este suficient pentru a începe o prietenie. Chiar dacă faci primul pas atunci când faci cunoștință, este posibil să fie nevoie să iei inițiativa și pentru a stabili planuri. Propune noii cunoștințe o activitate care să se potrivească cu interesele acesteia. Poți sugera să luați prânzul împreună, să mergeți la un film sau să faceți cumpărăturile împreună.

 

Sursă foto: DepositPhotos