cum sa iti organizezi garderoba

Dacă te confrunți cu un dulap de haine veșnic răvășit este timpul să faci o schimbare. Cel mai probabil deții mai multe haine decât ai nevoie, dar și decât îți permite spațiul de stocare, aceasta fiind o situație comună.

Poți identifica ușor, prin intermediul unor semne, dacă metoda de organizare actuală nu funcționează pentru tine sau dacă ai prea multe haine. Mai exact, ar trebui să îți organizezi garderoba dacă:

  • simți că nu ai cu ce să te îmbraci
  • uiți de anumite piese vestimentare
  • deții lucruri pe care nu le-ai mai purta niciodată

Orice persoană apreciază o garderobă bine organizată. Pe lângă plăcerea vizuală pe care o oferă, un dulap ordonat înseamnă mai puțin timp timp petrecut cotrobăind printre haine pentru a căuta de ce ai nevoie. De asemenea, atunci când îți organizezi garderoba, ești mult mai conștientă de ceea ce deții. Astfel, vei avea înclinația de a alterna hainele, în loc să porți aceleași piese tot timpul. Acum hai să începem cu organizarea:

1. Scoate toate hainele de pe rafturi

Începe prin a scoate toate hainele din dulap, atât de pe rafturi, cât și de pe umerașe. De asemenea, nu uita de hainele care le ai puse deoparte, precum în valize, cutii sau alte dulapuri. Include și hainele de casă, pijamalele și chiar lenjeria. După ce ai terminat, începe să cureți suprafețele rafturilor de praf și să verifici dacă toate umerașele sunt în stare bună.

2. Sortează hainele pe categorii

Toți specialiștii în organizare recomandă să începi organizarea hainelor cu sortarea acestora. Mai ales dacă urmează să le selectezi pe cele de care nu mai ai nevoie, este mult mai benefic să iei câte o categorie pe rând. Împarte hainele în cât mai multe categorii, pentru a face procesul de triere mai ușor.

Înainte de a le sorta pe tipuri, începe cu trei mari categorii: îmbrăcăminte de zi, de seară și de casă. În funcție de locul tău de muncă, mai poți avea o categorie pentru hainele de serviciu. Apoi, poți împărți fiecare categorie în subcategorii: bluze, fuste, rochii, pantaloni, pulovere etc.

3. Aruncă sau donează hainele de care nu mai ai nevoie

Acum a venit momentul trieri. Cu toate avem în garderobă cel puțin o piesă de care ar trebui să ne despărțim. Aceeași opinie o au și cei de la Style Caster care propun ca atunci când treci prin hainele tale să îți pui câteva întrebări: Când am purtat ultima oară această haină? Cum m-a făcut să mă simt? Îmi vine bine? De asemenea, trebuie adăugată pe listă și întrebarea clasică propusă Marie Kondo: Îmi aduce bucurie această piesă vestimentară?

Hainele de care ar trebui să scapi depind extrem de mult de stilul tău vestimentar și  stilul de viață. Însă, indiferent de acestea, trebuie să renunți la:

  • piesele pătate sau găurite
  • hainele pe care nu le-ai mai purtat de ani
  • piesele pe care le păstrezi din obligație, cum ar fi cadourile

4. Planifică aranjamentul hainelor

Înainte de a pune hainele la loc, încearcă să planifici un aranjament care să funcționeze pentru tine. Hotărăște-te ce haine trebuie să le pui la stocat pentru un alt sezon. De asemenea, gândește-te dacă poți îmbunătăți spațiul de depozitare al hainelor, dacă te-ar ajuta să introduci separatoare sau câteva coșuri. Acum e momentul să analizezi care este cea mai bună modalitate de a aranja hainele. Recomandat este să le pui pe cele pe care le folosești cel mai des la îndemână. De asemenea, îți poți organiza hainele în funcție de culori.

5. Aranjează hainele pe categorii

Păstrează regula categoriilor și atunci când îți pui hainele la loc. Indiferent dacă este vorba de un raft, sertar sau pe umerașe, organizează pe grupe hainele. Pune toți pantalonii în același loc, la fel cu tricourile sau cu rochiile și jachetele.  Astfel, vei găsi mult mai ușor ceea ce cauți și te vei pregăti mult mai rapid.

6. Pune hainele potrivite pe umerașe

Cel mai probabil nu ai suficient spațiu pentru a-ți pune pe umeraș fiecare haină pe care o deții. De aceea, ai nevoie să decizi ce ajunge în acel spațiu prețios. Makespace propune să organizezi pe umerașe piesele mai delicate, precum rochii, bluze, sacouri, fuste sau costume. De asemenea, poți folosi sfatul oferit de Marie Kondo, și să îți atârni totul în aceeași direcție, cu cele mai lungi piese în stânga, iar cele mai scurte în dreapta.

 

Sursă foto: Deposit Photos