Din păcate, nu toți suntem înzestrați cu abilități de public speaker, așa că dacă știm că o să fim puși în această ipostază trebuie să ne pregătim suplimentar. Unui public speaker cu experiență îi va veni natural să țină un discurs în fața oricărei mulțimi doar cu câteva notițe realizate în prealabil. Ei bine, pentru un vorbitor în public neexperimentat, acest lucru este imposibil. De aceea, ai nevoie de câteva sfaturi care să te îndrume în pregătirea pentru discursul tău.

1. Pregătește-ți materialul

Nu ai cum să te simți încrezătoare dacă nu cunoști foarte bine subiectul pe care urmează să îl prezinți. Așa că, înainte de toate, fii sigură că deții toate informațiile necesare pentru a trata complet subiectul.

2. Cât mai multe notițe

Dacă pentru un public speaker experimentat, acest lucru îi poate lua din farmec, pentru început poți să îți compui întregul discurs pe hârtie. Chiar dacă o să îi răpească din naturalețe, este mai important să fii coerentă și să atingi toate subiectele.

3. Repetă cât mai mult

Învață discursul și repetă-l până când îl poți spune integral din memorie. Acest lucru te va ajuta enorm deoarece nu vei depinde doar de foi, ci și de memorie.

4. Cunoaște-ți audiența

Dacă ai ocazia, află cât mai multe despre audiența ta. Informații precum numărul de oameni, vârsta și nivelul de cunoștințe pe care le dețin în domeniu îți vor fi utile atunci când îți compui discursul.

5. Încadrează-te în timp

Acest lucru este esențial pentru o prezentare de succes. De aceea, atunci când repeți discursul, cronometrează-te și modifică discursul astfel încât să te încadrezi perfect în timp.

6. Exerciții de respirație

Acestea te vor ajuta să ai o dicție mai bună și vor avea un efect de calmare dacă ai emoții. Simpla inspirație timp de 4 secunde, păstrarea aerului pentru 7 secunde și expirarea timp de 8 secunde te va ajuta să îți relaxezi diafragma și să fii mai concentrată. Repetă de câteva ori pentru un efect prelungit.

Sursă foto: Deposit photos