Schimbarea domeniului de muncă poate fi pentru oricine un lucru terifiant, deoarece presupune să te confrunți cu provocări necunoscute. De aceea, ai nevoie de cât mai mult ajutor înainte de a te decide să îți schimbi cariera. Deoarece poate fi extrem de stresant, costisitor și poate dura mai mult timp decât te-ai aștepta, decizia de a-ți schimba domeniul de activitate trebuie luată cu mare grijă. Însă toate aceste provocări merită efortul dacă înseamnă că te vei elibera de un post nesatisfăcător și că vei lucra într-un domeniu care te pasionează.

Există câteva semne de alarmă care îți pot indica că este timpul să îți schimbi cariera. Cei mai importanți sunt:

  • slujba actuală nu îți aduce satisfacție;
  • nu vezi un viitor pentru tine în domeniul actual de muncă;
  • nu dorești să promovezi;
  • nu vrei să ai conversații despre serviciu cu prietenii sau familia.

Dacă te regăsești în aceste situații, este momentul să consideri o schimbare. Următoarele cinci sfaturi îți vor ușura tranziția spre o nouă carieră:

1. Explorează mai multe domenii

Dacă ai o carieră la care visezi și știi că este potrivită pentru tine, atunci acest pas nu mai este necesar. Însă nu toată lumea este la fel de norocoasă. Cele mai multe persoane sunt în situația de a fi prinși într-un loc de muncă nepotrivit și își doresc o schimbare, însă nu știu ce să facă. Dacă acesta este cazul tău și ai doar o vagă idee despre ce ai vrea să faci, acest pas te va ajuta considerabil.

Realizează o listă cu lucrurile pe care ai vrea ca viitoarea ta carieră să le aibă, precum: muncă în echipă, interacțiune cu clienții, sarcini creative și așa mai departe. Apoi, caută slujbe care ar avea aceste caracteristici. Interesează-te pe internet sau prin intermediul cunoștințelor ce implică acele posturi. Caută cât mai multe oportunități de a încerca diferite domenii, precum intership-uri sau voluntariat. De asemenea, dacă ai o cunoștință într-un domeniu de activitate care te interesează, cere-i permisiunea de a o observa cum decurge ziua acesteia.

2. Documentează-te înainte de a acționa

De îndată ce te-ai hotărât asupra noului domeniu de activitate, trebuie să te interesezi ce implică acesta. Caută pe internet cât mai multe detalii despre calea pe care trebuie să o urmezi pentru a obține un job în domeniul dorit și încearcă să contactezi o persoană care activează în domeniu, pentru sfaturi. Dacă trebuie să ai o diplomă anume, interesează-te în ce implică cursurile sau facultatea/masterul. Iar, dacă poți obține cariera dorită fără acestea, consideră workshop-uri pentru a avea mai multe informații.

3. Nu ignora aspectul financiar

În cele mai multe cazuri, o schimbare de carieră necesită timp și resurse materiale. De aceea trebuie să iei în considerare costurile acestei schimbări înainte de a o face. Dacă trebuie să te întorci la facultate sau să urmezi anumite cursuri, nu îți vei putea abandona job-ul actual. Poți opta pentru un job part-time sau pentru unul care să te solicite mai puțin, pentru a avea timp de cursuri. Dacă îți vei calcula de dinainte costurile acestei schimbări, te vei asigura că îți vei permite și vei fi pregătită pentru a le acoperi.

4. Analizează opțiunile disponibile

Odată ce te-ai hotărât asupra domeniului și ți-ai realizat un plan educațional și financiar, rămâne să îți analizezi opțiunile pe piața de muncă. Desigur, dacă trebuie să urmezi o facultate, va trebuie să amâni acest pas până o vei termina. Verifică dacă există cerere pentru o astfel de slujbă și gândește-te dacă ai fi determinată să te muți pentru noua ta carieră. În funcție de decizia ta, fie va trebui să iei în considerare diferite poziții în domeniul dorit sau domenii diferite pentru poziția dorită.

5. Nu te lăsa descurajată

Chiar dacă este dificil, trebuie să îți păstrezi motivația pe tot parcursul procesului. Precum afirmă și Brazen, persistența este esențială în schimbarea carierei. Pentru a-ți păstra motivația, este bine să împarți tot procesul, aparent imposibil, în sarcini pe care le poți realiza. Astfel, vei avea satisfacția că ai străbătut o parte din drum, chiar dacă încă nu ai postul dorit. De asemenea, este destul de dificil ca o persoană nouă în domeniu să poată concura pentru un post cu oameni care deja au experiență. Dacă te confrunți cu dezamăgirea respingerii, concentrează la ce poți face pentru a-ți îmbunătăți CV-ul și aptitudinile de interviu.

Sursă foto: Deposit Photos