Chiar dacă biblioteca oricărei iubitoare de lectură trebuie să fie diversificată, mulți intelectuali sunt de părere că acestea trebuie să conțină cât mai multe biografii. Acestea reprezintă portretul unei vieți și a unei cariere, este modalitatea de a privi mai de aproape viața unei alte persoane.

De asemenea, pe lângă o poveste care merită citită, biografiile și autobiografiile sunt materiale educaționale, care îți permit să privești o altă societate, perioadă istorică sau domeniu de activitate.

De aceea, dacă dorești să înțelegi pe deplin o întâmplare sau un fenomen, este bine să te documentezi din biografii. Din fericire, indiferent de preferințele tale în materie de cărți, vei putea găsi numeroase biografii sau autobiografii de care te poți bucura.

Uite cinci propuneri de biografii și autobiografii care se bucură de succes internațional:

biografie michelle obama

1. Povestea mea, Michelle Obama

Autobiografia fostei prime doamne a Statelor Unite ale Americii este descrisă de către critici drept intimă, puternică și însuflețitoare. Michelle Obama este una dintre cele mai influente femei ale perioadei, iar povestea ei este cu siguranță captivantă.

Aceasta le permite cititorilor să afle mai multe detalii despre viața ei, încă din copilăria din sudul orașului Chicago.  Michelle Obama descrie atât victoriile, cât și eșecurile din viața profesională și privată și perspectiva sa asupra lor.


femei in stiinta

2. Femei în știință, Rachel Ignotofsky

Această carte este diferită față de majoritatea biografiilor, fiind o mică enciclopedie a femeilor care au avut un rol important în lumea științei. Alături de ilustrațiile creative, Rachel Ignotofsky oferă informații atât despre viața, cât și despre cariera a 50 de femei din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii din Antichitate până în prezent.

Printre personalitățile incluse în această carte se numără Marie Curie, Mary Anning, Jane Goodall, Patricia Bath și Rosalind Franklin.


biografie leonardo da vinci

3. Leonardo da Vinci, Walter Isaacson

Scriitorul unor biografii de succes precum cele ale lui Steve Jobs, Einstein și Benjamin Franklin aduce spre atenția cititorilor viața impresionantului Leonardo da Vinci. Cartea este inspirată din miile de pagini din jurnalele proprii ale acestuia, cât și din descoperirile despre viața și cariera polimată ale marelui artist. Astfel, pe lângă detaliile personale, acestă biografie ilustrează geniul și marele realizări ale acestuia.

Cartea este inspirată din miile de pagini din jurnalele proprii ale acestuia, cât și din descoperirile despre viața și cariera polimată ale marelui artist. Astfel, pe lângă detaliile personale, acestă biografie ilustrează geniul și marele realizări ale acestuia.


biografie coco chanel

4. Coco Chanel, Edmonde Charles-Roux

Cu toate cunoaștem numele de Chanel, însă puține știm detaliile vieții uneia dintre cele mai mare creatoare de modă. Edmonde Charles-Roux, editoarea revistei Elle și laureata premiului Goncourt, a reușit să aducă la lumină trecutul misterios al lui Coco Chanel și să reamintească imporanța pe care aceasta a avut-o în lumea modei.

Biografia acesteia nu este doar pentru pasionatele de modă, întrucât ilustrează drumul unei orfane cu aspirații muzicale, până la unul dintre cele mai cunoscute nume din istoria modei.


biografie elon musk

5. Elon Musk, Ashlee Vance

Ashlee Vance capturează cu succes viața și cariera antreprenorului și CEO-ului companiilor Tesla, SpaceX și SolarCity. De la începutul din Africa de Sud, până la inovațiile tehnice ale acestuia, scriitorul surprinde viziunea și geniul marelui antreprenor.

Ashlee Vance utilizează povestea acestuia pentru a răspunde la întrebarea: poate o națiune de inventatori și creatori care a condus lumea modernă pentru un secol să concureze într-o vreme a competiției globale acerbe?