Vizionatul unui documentar este o metodă perfectă de a petrece o seară. Acestea sunt extrem de interesante și îți prezintă noi informații într-un mod plăcut și captivant.

Prin intermediul documentarelor, poți face cunoștință cu lumi noi și stiluri de viață diferite, sau poți afla despre evenimente istorice și viețile unor oameni impresionanți. Astfel, îți vei lărgi orizonturile și îți vei schimba modul de gândire. De asemenea, datorita unui nou bagaj de cunoștințe, vei avea mult mai multe subiecte de conversație.

Iată câteva documentare care merită văzute:

 

1. 20 Feet From Stardom (2013)

Regizat de către Morgan Neville și produs de Gil Friesen, „20 Feet From Stardom” este un documentar american din 2013 inspirat din viețile unor muzicieni. Acesta explorează carierele de succes ale celor mai puțini cunoscuți dintre artiști, cântăreții de fundal. Documentarul conține interviuri și clipuri de arhivă cu Mick Jagger, Bruce Springsteen, Prince, David Bowie, Sting, David Byrne și Phil Spector.

Află mai mult despre 20 Feet From Stardom de pe IMDb.

 

2. Amy (2015)

Amy este un documentar britanic din 2015 despre viața și moartea cantautoarei Amy Winehouse. Acesta este regizat de Asif Kapadia și produs de James Gay-Rees, George Pank și Paul Bell. Documentarul dezvăluie detalii despre viața celebrei cântărețe și despre lupta acesteia cu abuzul de droguri, înainte și după începutul faimei. Documentarul utilizează material video capturat atât de prietenii, cât și de familia cântăreței.

Află mai mult despre Amy de pe IMDb.

 

3. Kedi (2017)

Kedi este un documentar turc din 2017, regizat de Ceyda Torun, despre numeroasele pisici care locuiesc pe străzile orașului Istanbul. Acesta oferă viziunea felină a orașului Istanbul, în care mii de pisici trăiesc liber și pașnic alături de oameni. Acest documentar se adresează atât iubitorilor de pisici, cât și persoanelor care caută inspirație pentru a trăi liber.

Află mai mult despre Kedi de pe IMDb.

 

4. Jane (2017)

Apărut în 2017, „Jane” este un documentar american, regizat de Brett Morgen, despre antropologa, primatologista și etologa Jane Goodall. Documentarul este format din clipuri filmate de primul soț al celebrei antropoloage, fotograful Hugo van Lawick. Acesta expune primii ani din studiile sale observând cimpanzei în Tanzania.

Află mai mult despre Jane de pe IMDb.

 

5. How to Survive a Plague (2012)

Acesta este un documentar american din 2012 despre primii ani ai epidemiei de SIDA și despre eforturile grupurilor activiste ACT UP și TAG de la sfârșitul anilor `80 și începutul anilor `90. Regizat de către David France, documentarul a fost realizat utilizând mai bine de 700 de ore de material video conținând știri, interviuri, demonstrații și conferințe.

Află mai mult despre How to Survive a Plague de pe IMDb.

 

6. Life, Animated (2016)

Bazat pe cartea lui Ron Suskind despre fiulul lui, „Life, Animated” este un documentar american din 2016, regizat de Roger Ross Williams. Documentarul nominalizat la premiile Oscar îl surprinde pe Owen Suskind, care a fost diagnosticat la 3 ani cu autism și a încetat să vorbească. În timp ce părinții lui își pierdeau speranța, au descoperit că fiul lor poate înțelege lumea din jurul lui mult mai bine prin intermediul filmelor animate, în special cele Disney.

Află mai mult despre Life, Animated de pe IMDb.

 

7. Bill Cunningham New York (2010)

Acest documentar american din 2010 surprinde viața și cariera lui Bill Cunningham, jurnalist New York Times. Acesta a fost o personalitate a orașului până la moarte, care documenta moda și mai ales locuitorii orașului care se exprimau prin aceasta. În retrospectivă, acesta a fost mai mult decât un fotograf de modă, Cunningham lucrând ca un adevărat antropolog cultural.

Află mai mult despre Bill Cunningham New York de pe IMDb.

 

8. McQueen (2018)

Unul dintre cele mai așteptate documentare ale anului 2018, „McQueen” ilustrează viața designerului Alexander McQueen. Ian Bonhote și Petre Ettedgui au utilizat atât clipuri din arhivă din mai bine de 200 de surse, cât și interviuri noi. Documentarul este construit în jurul a cinci colecții McQueen și în jurul personalității artistului.

Află mai mult despre McQueen de pe IMDb.

 

9. The September Issue (2009)

Un alt documentar din lumea modei, „September Issue” ilustrează procesul de creare a revistei pentru luna septembrie, cea mai importantă din acest domeniu. Acesta o urmărește pe Anna Wintour, redactorul șef al revistei Vogue, și echipa acesteia luând deciziile pentru cea mai importantă ediție a revistei din an.

Află mai mult despre The September Issue de pe IMDb.

 

10. Three Identical Strangers (2018)

Acest documentar surprinde povestea incredibilă a unor străini identici care s-au dovedit a fi tripleți. Separarea acestora a fost cauzată de un experiment științific, în urma căruia căruia cei trei frați au fost adoptați în familii diferite la vârsta de 6 luni. Doi dintre cei trei frați s-au întâlnit la o universitate din New York, iar  cel de-al treilea frate i-a contactat după ce le-a auzit povestea.

Află mai mult despre Three Identical Strangers de pe IMDb.

 

Surse foto: IMDB, Rotten tomatoes